웨스턴 프라이스 재단이 우리에게 꼭 알리고자 하는 대두분유의 실상입니다. 제가 직접 번역하여 올리며 원문은 마지막에 첨부하였습니다.
북아메리카에서는 약 25%의 유아들이 가공된 대두로 만든 분유를 먹고 있으며, 부모들은 소우유로 만든 분유보다 대두분유가 더 건강하다고 믿고 사용한다. 상업용 대두제품들은 대두가 소우유의 단백질보다 알레르기에 덜 민감한 완전한 단백질을 제공한다고 주장한다.
대두분유가 처음 시장에 나왔을 때 제조업자들은 대두분유가 모유보다 더 좋다고까지 주장했다. 부모들은 이러한 주장들이 대두분유에 관한 과학적인 연구의 결과들과 비교할 때 얼마나 황당한지를 알 권리가 있다.
대두가 다른 콩들에 비해 단백질 함량이 상대적으로 높기는 하지만, 과학자들은 오래전부터 대두를 질 낮은 단백질 공급원으로 인식해왔다. 왜냐하면 대두에서 발견되는 단백질들이 잠재적인 효소억제제로 작용한다는 것을 알았기 때문이다.
이 항영양소들은 단백질 소화에 필요한 트립신과 다른 효소들의 활성을 억제한다. 동물 실험에서는 트립신 억제제가 높은 식단이 성장을 억제하고 암을 포함하여 췌장의 병리적인 상태와 확대를 야기하는 것으로 나타나고 있다. 대두산업은 트립신 억제제가 대두 분유의 문제점이라고 인식하고 있으며, 이를 제거하기 위한 최선의 방법을 찾으려고 수백만 달러를 지출해오고 있다.
트립신 억제제는 상당한 기간의 열처리를 통해서만 비활성화되는 크고 단단하게 접힌 단백질이다. 이 과정을 통하여 전부는 아니지만 대부분의 트립신 억제제가 제거될 수는 있지만, 불행하게도 대두에 있는 다른 단백질을 과도하게 변형시키는 부작용 또한 나타난다. 특히 류신은 소화가 어렵고 독성을 갖도록 변형될 수 있다. 쥐의 경우는 아주 적은 양의 트립신 억제제도 정상적인 성장을 방해한다.
대두분유의 중요 재료는 분리대두단백인데 고온과 부식성 화학물질이 포함되는 과정을 통해 대두로부터 추출된 가루이다.
알칼리성 침수용액은 발암물질과 lysinealine을 만들어내고 또한 원래 대두에 적게 포함되어 있는 시스테인 함량을 감소시킨다. 고온 스프레이 건조과정에서는 니트로사민이라 불리는 발암물질이 만들어진다.
대두에는 피트산 또는 피트산염의 함유 수준이 매우 높다. 피트산은 모든 씨앗류에 존재하는 유기산인데 필수 미네랄인 칼슘, 마그네슘, 철 그리고 특히 위장관에 있는 아연의 흡수를 막는다. 대두는 특히 중화되기 어려운 형태의 피틴산을 높은 수준으로 함유하고 있다. 1967년 초 대두분유를 실험한 연구에서는 대두분유를 먹은 모든 영아들에게 아연 불균형이 나타난다고 밝히고 있다. 연구자들은 분유 속의 피틴산 함유량과 부진한 성장 사이의 강한 인과관계를 발견했다. 식단에 아연을 추가적으로 보충했을 때도 마찬가지였다. 대두식품과 곡류에 있는 많은 양의 피틴산은 뿌리부터 껍질까지 다 먹는 건강장수식단을 하는 어린이들의 성장을 지연시키는 원인이 되고 있다. 성장률이 감소된다는 것은 유아에게는 특히 심각한 일이다. 왜냐하면 성장 지연은 미엘린에서 지질의 축적을 지연시키고, 그리하여 뇌와 신경시스템의 발달을 위협하기 때문이다.
대두분유는 또한 비타민 결핍을 야기할 수 있다. 대두는 건강을 위해 절대적으로 중요한 비타민 B12의 체내 요구량을 증가시키는데, 대두분유에 관한 초기 연구들은 대두가 지방흡수를 방해한다는 점을 지적하고 있다. 이 점은 왜 대두가 지방분해 비타민 D의 체내 요구량을 증가시키는 것 같은지를 설명해 줄지도 모른다.
대두분유의 알루미늄 함유량은 우유분유보다 10배 더 크고, 무가공 우유보다는 100배 더 크다. 알루미늄은 유아의 신장에 독성의 해를 입히며, 성인에게는 알츠하이머를 유발하는 것으로 알려져 왔다.
대두분유에는 뇌와 신경시스템 발달에 절대적으로 필요한 영양소인 콜레스테롤이 부족하며, 또한 신경 시스템의 발달에 중요한 역할을 하는 락토즈와 갈락토즈도 부족하다.
불필요하고 안전성도 의문시되는 카라기난, 구아 검, 수산화나트륨 (가성 소다), 구연산칼륨 1 수화물, 트라이칼슘 포스페이트, 인산수소 마그네슘 3 수화물, BHA, BHT 등의 여러 가지 다른 물질들도 대두분유에 첨가된다.
소우유분유보다 대두분유가 알레르기에 덜 민감하다는 주장은 어떤가?
연구결과는 대두에 대한 알레르기가 우유에 대한 알레르기만큼이나 일반적이라는 것을 보여주고 있다.
유아의 설사를 멈추게 하기 위해서 대두분유를 사용하는 것에 대한 연구에서는 증세가 나아지거나 전혀 그렇지 않은 복합적인 결과를 나타낸다.
대두분유에 있어서 가장 심각한 문제는 식물성에스트로겐 또는 이소플라본의 존재이다.
에스트로겐 유사화합물이 건강에 많은 도움을 준다는 주장도 있지만 동물연구에서는 그것들이 성장패턴을 바꾸고 불임을 야기하는 강력한 내분비교란물질임을 지적하고 있다. 독성학자들은 대두분유만 먹은 유아는 매일 최소한 5 정의 피임약을 먹는 정도의 에스트로겐 영향을 받는다고 평가한다.
대조적으로, 식물성 에스트로겐은 유제품 유아분유나 모유에서는 검출되지 않는다. 심지어 산모가 대두제품을 섭취한 경우에도 마찬가지다. 최근에 한 연구에서는 대두분유를 먹은 유아들이 우유분유 제품을 먹은 유아들에 비해서 혈액 속에 13,000에서 22,0000 배나 더 많은 이소플라본을 가지고 있다는 결과를 제시하였다. 과학자들은 오랫동안 대두제품이 포함하는 이소플라본이 갑상선 기능을 억제함으로써 자가면역 갑상선염과 심지어 갑상선암을 유발할 수 있다는 점을 알고 있었다.
대두제품이 남아와 여아의 호르몬 발달에는 어떤 영향을 미칠까?
남아는 태어나고 처음 몇 달 동안은 '테스토스테론 폭풍'을 겪는다. 이 기간 동안 유아는 사춘기 이후에 남성성을 표현하도록 프로그램되며 이는 성적 기관과 육체적인 근육의 발달뿐만 아니라 뇌에 남성적인 행동 패턴을 세팅하는 것까지를 포함한다.
원숭이에게 있어서는 남성호르몬의 부족이 학습과 읽기에 필요할 수 있는 시각적 차이를 인식하는 과업을 저해하고, 또한 일반적으로 남성이 여성보다 더 정확한 공간 인지력의 발달을 부진하게 한다. 미래의 성 정체성 패턴이 초기의 호르몬 환경에 영향을 받는다는 것은 말할 필요도 없다.
소아과 의사들은 성 기관의 발달을 포함한 신체적 성숙이 늦거나 혹은 아예 일어나지 않는 수많은 소년들이 있음을 인지하고 있다. 특히 남자아이들에게 학습장애는 유행병 수준에 도달했다. 남성호르몬의 효과를 억제하는 여성 호르몬이 혈액 속으로 쇄도하게 하는 대두분유 섭취는 이러한 비극적인 발전의 잠재적 원인이 될 수 있다는 점을 결코 간과해서는 안될 것이다.
Pediatrics 저널에 발표된 최근 연구에서는 소녀들의 경우에 유의할 만한 수가 평균보다 훨씬 더 일찍 사춘기로 들어간다고 보고하였다. 연구자들에 따르면 현재 모든 소녀의 1%가 세 살이 되기 전에 가슴발달이나 음모와 같은 사춘기 징후를 보이는데, 여덟 살이 되면 백인 소녀의 14.7% 그리고 아프리칸 미국인 소녀의 경우는 놀랍게도 48.3%가 위의 두 가지 특성 중 하나 혹은 모두를 나타낸다는 것이다.
PCBs와 DDT가 분해될 때 생성되는 DDE 같은 환경 에스트로겐이 소녀들에게 조기의 성적 발달을 야기할 수 있다는 새로운 연구결과도 있으며, 푸에르토리코의 한 연구에서는 대두분유 섭취가 빠른 초경의 원인일 수 있다고 주장하였다. 복지지원 대상 어머니들에게 무상으로 지원되는 WIC 프로그램의 대두분유 사용이 아프리칸 미국인 소녀들의 빠른 초경이 천문학적인 비율이라는 점에 대한 원인으로 제시될 수도 있다.
그 결말은 비극이다. 성숙한 신체를 가진 어린 소녀들은 대부분의 아이들이 능숙하게 다를 수 없는 감정과 충동에 대처해 나가야만 한다. 소녀들에게 있어서 조기 성숙은 왕왕 이다음에 월경 문제나 불임 및 유방암 등을 포함한 재생산 시스템 문제들을 일으키는 전조로 볼 수 있다.
대두분유를 먹은 남아와 여아들에게 경험적으로 나타나는 또 다른 문제점들은 극단적인 감정적 행동, 천식, 면역체계문제, 뇌하수체 기능부전, 갑상선 질환과 과민성 대장증후군 등을 포함할 수 있다.
대두의 위험성에 관한 염려는 뉴질랜드와 캐나다의 소비자단체에 의해 제기되었으며, 이들은 대두분유의 판매금지를 요구하고 있다.
우유분유는 더 질 좋은 단백질 성분을 포함하고 있으며, 유아가 항영양소와 여성호르몬의 홍수에 빠지지 않게 한다. 산모가 임신기간 내내 그리고 유아에게 수유하는 동안 계속해서 동물성 단백질과 지방이 풍부한 건강한 식단을 섭취한다면 모유수유가 가장 좋다. 모유수유를 어떤 이유로든 할 수 없는 어머니들은 아이를 위해서 전지우유를 기본으로 한 분유를 집에서 직접 준비해야 한다.
전지우유 분유에 알레르기가 있는 드문 경우의 아이들에게는 분리대두단백으로 만든 분유가 아니라 고기를 바탕으로 하는 자연식품 분유를 먹여야 한다. 집에서 분유를 만드는데 시간을 투자하는 부모들은 자녀들을 튼튼하고 건강하게 키움으로써 충분히 보상받을 수 있을 것이다.
프라이스 재단 홈페이지 전문입니다.
The Tragedy of Soy Infant Formula
An estimated 25% of North American babies receive infant formula made from processed soybeans. Parents use soy formula in the belief that is it healthier than formula based on cows’ milk. Soy promotional material claims that soy provides complete protein that is less allergenic than cows’ milk protein. When soy infant formula first became commercially available, manufacturers even promised that soy formula was “better than breast milk.”
Parents have a right to know how these extravagant claims compare to scientific findings related to soy infant formula.
While soybeans are relatively high in protein compared to other legumes, scientists have long recognized them as a poor source of protein because other proteins found in soybeans act as potent enzyme inhibitors. These “antinutrients” block the action of trypsin and other enzymes needed for protein digestion. In test animals, diets high in trypsin inhibitors depress growth and cause enlargement and pathological conditions of the pancreas, including cancer.
The soy industry recognizes that trypsin inhibitors are a problem in infant formula and have spent millions of dollars to determine the best way to remove them. Trypsin inhibitors are large, tightly folded proteins that are only deactivated after a considerable period of heat treatment. This process removes most—but not all—of the trypsin inhibitors, but has the unfortunate side effect of over-denaturing the other proteins in soy, particularly lysine, rendering them difficult to digest and possibly toxic. Even in low amounts, trypsin inhibitors prevented normal growth in rats.
The main ingredient in soy infant formula is soy protein isolate, a powder extracted from soybeans through a process that involves not only high temperatures but also caustic chemicals. The alkaline soaking solution produces a carcinogen, lysinealine, and reduces the cystine content, which is already low in the soybean. Other carcinogens called nitrosamines are formed during high temperature spray drying.
Soybeans also contain high levels of phytic acid or phytates. This is an organic acid, present in the outer portion of all seeds, which blocks the uptake of essential minerals-calcium, magnesium, iron and especially zinc-in the intestinal tract. Soybeans have very high levels of a form of phytic acid that is particularly difficult to neutralize. As early as 1967, researchers testing soy formula found that it caused negative zinc balance in every infant to whom it was given. Scientists have found a strong correlation between phytate content in formula and poor growth, even when the diets were additionally supplemented with zinc. High amounts of phytic acid in soy foods and grains have caused retarded growth in children on macrobiotic diets. A reduced rate of growth is especially serious in the infant as it causes a delay in the accumulation of lipids in the myelin, and hence jeopardizes the development of the brain and nervous system.
Soy formula can also cause vitamin deficiencies. Soy increases the body’s requirements for vitamin B12, a nutrient that is absolutely vital for good health. Early studies with soy formula indicated that soy blocks the uptake of fats. This may explain why soy seems to increase the body’s requirements for fat-soluble vitamin D.
Aluminum content of soy formula is 10 times greater than milk based formula, and 100 times greater than unprocessed milk. Aluminum has a toxic effect on the kidneys of infants, and has been implicated as causing Alzheimer’s in adults. Soy formulas lack cholesterol, another nutrient that is absolutely essential for the development of the brain and nervous system; they also lack lactose and galactose, which play an equally important role in the development of the nervous system. A number of other substances, which are unnecessary and of questionable safety, are added to soy formulas including carrageenan, guar gum, sodium hydroxide (caustic soda), potassium citrate monohydrate, tricalcium phosphate, dibasic magnesium phosphate trihydrate, BHA and BHT.
What about the claim that soy formula is less allergenic than cows milk formula? Studies indicate that allergies to soy are almost as common as those to milk. Use of soy formula to treat infant diarrhea has had mixed results, some studies showing improvement with soy formula while others show none at all.
The most serious problem with soy formula is the presence of phytoestrogens or isoflavones. While many claims have been made about the health benefits of these estrogen-like compounds, animal studies indicate that they are powerful endocrine disrupters that alter growth patterns and cause sterility. Toxicologists estimate that an infant exclusively fed soy formula receives the estrogenic equivalent of at least five birth control pills per day. By contrast, almost no phytoestrogens have been detected in dairy-based infant formula or in human milk, even when the mother consumes soy products. A recent study found that babies fed soy-based formula had 13,000 to 22,0000 times more isoflavones in their blood than babies fed milk-based formula. Scientists have known for years that isoflavones in soy products can depress thyroid function, causing autoimmune thyroid disease and even cancer of the thyroid. But what are the effects of soy products on the hormonal development of the infant, both male and female?
Male infants undergo a “testosterone surge” during the first few months of life, when testosterone levels may be as high as those of an adult male. During this period, the infant is programed to express male characteristics after puberty, not only in the development of his sexual organs and other masculine physical traits, but also in setting patterns in the brain characteristic of male behavior. In monkeys, deficiency of male hormones impairs learning and the ability to perform visual discrimination tasks-such as would be required for reading-and retards the development of spatial perception, which is normally more acute in men than in women.
It goes without saying that future patterns of sexual orientation may also be influenced by the early hormonal environment. Pediatricians are noticing greater numbers of boys whose physical maturation is delayed, or does not occur at all, including lack of development of the sexual organs. Learning disabilities, especially in male children, have reached epidemic proportions. Soy infant feeding-which floods the bloodstream with female hormones that could inhibit the effects of male hormones-cannot be ignored as a possible cause for these tragic developments.
As for girls, an alarming number are entering puberty much earlier than normal, according to a recent study reported in the journal Pediatrics. Investigators found that one percent of all girls now show signs of puberty, such as breast development or pubic hair, before the age of three; by age eight, 14.7 percent of white girls and a whopping 48.3 percent of African-American girls had one or both of these characteristics. New data indicate that environmental estrogens such as PCBs and DDE (a breakdown product of DDT) may cause early sexual development in girls and a study in Puerto Rico implicated soy feeding as a cause of early menarche. The use of soy formula in the WIC program, which supplies free formula to welfare mothers, may explain the astronomical rates of early menarche in African American girls.
The consequences are tragic. Young girls with mature bodies must cope with feelings and urges that most children are not well-equipped to handle. And early maturation in girls is frequently a harbinger for problems with the reproductive system later in life including failure to menstruate, infertility and breast cancer.
Other problems that have been anecdotally associated with children of both sexes who were fed soy-based formula include extreme emotional behavior, asthma, immune system problems, pituitary insufficiency, thyroid disorders and irritable bowel syndrome.
Concerns about the dangers of soy have prompted consumer groups in New Zealand and Canada to call for a ban on the sale of soy infant formula. Milk-based formula contains a better protein profile and does not flood the infant with antinutrients and female hormones. Breast feeding is best IF the mother has consumed a healthy diet, one that is rich in animal proteins and fats, throughout her pregnancy and continues to do so while nursing her infant. Mothers who cannot breast feed, for whatever reason, should prepare homemade formula based on whole milk for their babies. The rare child allergic to whole milk formula should be given a whole foods meat-based formula, not one made of soy protein isolate. Parents who invest time in preparing homemade formula will be well rewarded with the joys of conferring robust good health on their children.
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